Schapen scheren, Catlins en Dunedin
Blijf op de hoogte en volg Berry en Annemie
16 November 2007 | Nieuw Zeeland, Dunedin
Woensdag zijn we op weg gegaan van Te Anau richting Invercargill. De route die we reden was de South Scenic Route: een schitterende route al om te rijden. We dronken 's morgens bij Tuetapere een kopje koffie in een café annex museum, annex verzamelplaats van curiosa/oud huishoudgereedschap. Schitterend om alles te bekijken, van slagroomkloppers tot kinderwagens en alles hier tussen in. De koffie was er erg lekker. Berry zei hier nog voor de grap: als we een schaapscheerdersfarm tegenkomen wel stoppen, want dat wil ik heel graag nog zien. We zitten in de juiste tijd van het jaar, dus dat wil ik heel graag een keertje zien.
Nou, ongelooflijk, we waren nog geen 10 min. aan het rijden, zien we rechts een bord met de aankondiging van een farm met mogelijkheid tot schaapscheren. Meteen op de rem natuurlijk en gaan informeren. We hebben een "korte" toer gedaan van een dik uur. Het begon met laarzen aantrekken en een oude jas erbij! Milly (een ouder schaap) kreeg brokjes van ons, daarna mochten we een paar lammetjes de fles geven. Altijd leuk natuurlijk. Toen met een quad (Berry mocht rijden) met een karretje erachter op weg naar de schuur (sheepshavingshed). Er werden 2 honden losgelaten, een border collie en een kruising labrador met nog wat (een hunt-away dog). We kregen een demonstratie van deze 2 honden en de laatste dreef de schapen in de schuur en hield ze in bedwang. Theo mocht de schapen sorteren: ongeschoren en geschoren. Toen kwam het: de mannen trokken een overal aan en mochten ieder een schaap scheren :-) Dat lukte ze wonderwel, alhoewel het schaap van Theo er wat minder zin in had :-)
Leuk om zoiets onverwachts in de route te hebben.
Toen doorgereden naar het plaatsje Bluff, waar een heel beroemde wegwijzer staat. Dit is bijna het zuidelijkste puntje van Nieuw-Zeeland (Stewart Island niet meegerekend).
In Invercargill hebben we overnacht.
Hier zijn we gistermorgen vertrokken voor een rit door het gebied de Catlins.
Moeilijk te omschrijven wat voor mooie dingen we allemaal gezien hebben.
Het begon bij Waipapa Point. Hier is in 1881 (dacht ik) een schip vergaan. Er staat een oude vuurtoren. En er zaten een aantal zeeleeuwen. We konden er vlak bij komen!! Zo dichtbij dat Theo moest wegrennen. Het mannetje was niet blij met hem :-)
Verder gereden naar Curio Bay. Hier ligt een versteend bos aan de zee. Alleen te zien met eb, en we hadden dit goed gepland. Raar om te zien: versteende stammen net boven/onder het water.
Purpoise bay lag hier tegen aan en we hoopten hier wat dolfijnen te kunnen zien. Helaas waren ze niet thuis.
Lekker wat gegeten hier met dit magnifieke uitzicht.
Toen door naar Purakaunui Falls, een hele mooie waterval die zo'n 20 meter naar onder komt in terrasvorm.
Weer door, nu naar Nugget Point. Hier staat ook weer een vuurtoren, en ook hier weer kans op het zien van zeeleeuwen, pelsrobben, geeloogpinguins, zee-olifanten. We hebben een heleboel pelsrobben gezien hier. Ze vallen bijna niet op op de rotsen, maar met een verrekijker waren ze prima te zien.
Een baaitje terug (Roaring Bay) is de plaats waar de zeldzame geeloogpinguin aan land komt. En ook hier hadden we geluk, want we zagen vanuit een schuilhut zo'n 4 pinguins aan land komen, en eentje was er al. Heel mooi en schattig om dat gewaggel te zien!
We hebben overnacht in Kakapoint. Dat was er vlak bij, want Dunedin was niet meer te halen.
Hier zijn we vanmorgen naar toe gereden, en we hebben hier al een aantal wetenswaardigheden gezien, waaronder het beroemde station en de St. Paul's cathedral.
Het weer: wisselend. Soms warm, soms koud, soms regen, soms droog. Nee grapje, niet zo warm en meestal best mooi droog weer. De voorspellingen worden beter voor dit weekend.
Gary and Maree: thanks for your reaction.
You can tell your mum and dad that the tangelos and grapefruits were very good. We have eaten them all. Please thank them again.
Wilmy: we hebben jullie boeken uit. Schitterende boeken. Veel tijd om te lezen hebben we niet echt.
Anneke en Raymund: vanmorgen reden we langs de zee en hoorden we het lied: Home by the sea van Genesis. Zo toepasselijk.
Hier laten we het weer even bij. Weer heel veel groetjes van ons allemaal aan jullie allemaal.
Berry en Annemie
16 November 2007 - 11:24
Twan:
Wat weer een prachtig verhaal zeg. Heb ik gelijk dat jullie eigenlijk helemaal niet meer terug willen? :-) Ik reis weer stiekem met jullie mee...heerlijk zeg. Herkenden de zeeleeuwen jullie nog? Hier niet veel te melden...werk is goed. En ben zo slim geweest om alweer ergens anders aan de slag te gaan :-). Later meer hierover.
Geniet ze lekker en tot snel weer. Twan -
16 November 2007 - 13:28
Johan En Els:
Wat weer een mooie belevenissen, hebben jullie wel tijd om de ene ervaring te verwerken voordat je bij de volgende bent aanbeland? En dan die foto's....prachtig! Hoe is het eigenlijk met Abraham in spé?? Komt de mosterd misschien uit Nieuw Zeeland??
Wij wensen jullie alvast een fijne verjaardag, en nog een heleboel mooie vakantiedagen.
groetjes Johan, Els en de kids en dogs -
16 November 2007 - 14:02
Janny:
..jullie gezichten zien er steeds bruiner uit..en veel meer ontspannen, haha!
HAPPY BIRTHDAY alvast voor Berry, als we jullie niet meer 'spreken'.
Berry, het jachtseizoen (met kogel) is hier gisteren geopend. Ik heb mijn eerste hert meteen te pakken....tegen de auto weliswaar...een ECHTE jager, herken je zo, he?! :-)
Was GO(censuur)OMME, wel schrikken.
Een dikke 'birthday-hug' van ons,
Lotte, Pim, Wies, Ton en Janny -
16 November 2007 - 18:02
Mirjam En Rob:
Happy birthday to you, happy birthday to you. Happy birthday, happy birthday, happy birthday to youououou!!!!!! And he's a jolly good fellow, and he's a jolly good fellow, and he's a jolly good fehellooooow...!!!!
50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50
Da's ook wat!
Fijne verjaardag,
Rob en Mirjam -
16 November 2007 - 19:11
Anneke:
Hoi lieverds,
Dit is nog beter als McLeods Daughters. Spannende serie maken jullie ervan. Hartstikke leuk om te lezen en de foto's zijn geweldig. Inderdaad Home by the sea. Iets passends gezien soms? Dat je het maar uit je hoofd laat. Geniet nu je nog zo jong bent Berry, voor je het weet!!! Tot sms morgen.
xxxxx
16 November 2007 - 21:35
Roosje:
Hallo daar ben ik weer, het is weer ff geleden maar ja ik weet ook niet altijd wat ik moet schrijven het weer bij ons is koud en guur en de verwarming draait volop. Wat jullie nu allemaal hebben gezien is om nooit meer te vergeten daar kunnen jullie een hele tijd op teren denk ik zo. Hoe is het eigenlijk met Jeroen vordert het allemaal een beetje gaat het nou door dat hij in januari naar Amerika gaat?
Nog 2 weken en dan zijn jullie weer thuis zo zie je maar dat 6 weken ook weer zo voorbij zijn maar voor jullie waren het heel mooie weken natuurlijk.
Nou de groetjes, en Berry.... alvast van harte gefeliciteerd met je 50e verjaardag maak er een leuke gezellige dag van maar dat zal wel lukken.
matroosje -
18 November 2007 - 14:31
Jeanny Siebers:
Hallo Berry en Annemie
Berry van harte gefeliciteerd met je 50 ste verjaardag en geniet nog van de laatste weken in Nieuw Zeeland.
Henk, Jeanny, Rick en Renée Siebers
P.S.: kennen ze in Nieuw Zeeland ook Abrahammen?? -
21 November 2007 - 21:54
Angele :
prachtige foto`s wat is de wereld toch mooi .gegroet